GUIDE TIL BEDRE WIFI

Optimal hastighed og stabilitet: Følg vores tips eller kontakt Kundeservice

Vi garanterer fuld hastighed på forbindelsen til stikket i væggen. Vi ved at hastigheden på wifi – altså det trådløse netværk – også er meget vigtigt. Nedenfor kan du se vores tips til bedre wifi. Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte vores support og få hjælp til wifi. Se også hvad vores hastighedsgaranti omfatter.

5 tips til bedre wifi

Start her

 • Hvis du oplever langsomt wifi, så prøv at slukke for strømmen til routeren. Vent 10 sekunder og tænd igen.
 • Placer din router centralt og højt med ”frit udsyn” til enhederne.
 • Brug hellere 5 Ghz end 2.4 Ghz, når du vælger netværk.
 • Brug netværkskabel fremfor wifi, når du streamer video i høj opløsning.
 • Overvej om din router er tidssvarende, eller om du bør opgradere til en ny router
 • Hvis du stadig oplever langsomt wifi, så prøv vores fejlguide.

Streamer du TV via WIFI??

Overvej at bruge netværkskabel

Et wifi (trådløst netværk) kan aldrig levere lige så hurtigt og stabilt internetsignal, som en forbindelse der går via et netværkskabel.

Wifi er bekvemt og rigtig fint til de fleste formål, men når det drejer sig om at streame video med høj opløsning, og til en stor skærm, anbefaler vi varmt, at man bruger et netværkskabel, fremfor en wifi-forbindelse. Det samme gælder i øvrigt, hvis man gamer og gerne vil have den optimale internetforbindelse når man spiller online.

Når internet via wifi er langsommere og nogen gange mindre stabilt, end en forbindelse via et netværkskabel, skyldes det kort sagt, at wifi er radiobølger, som bliver begrænset og forstyrret af faktorer i omgivelserne.

Wifi-signalet er følsomt

Kvaliteten af wifi-signalet afhænger af routerens placering og af omgivelserne.

På illustrationen er routeren placeret i et hjørne af boligen, og man kan se, at wifi-signalet er stærkt i nogle rum og begrænset i andre. 

Kvaliteten af wifi-signalet begrænses af:

 • Vægge og etageadskillelser, især betonvægge eller vægge med jern/jerntråd i konstruktionen
 • Møbler i rummene og større spejle på vægge
 • Elektronisk “støj” fra babyalarmer, fjernstyret legetøj m.v.
 • Andre enheder, der bruger dit trådløse netværk, herunder wifi-extendere
 • Naboernes trådløse netværk og enheder, der er tilkoblet naboernes trådløse netværk

Hvornår skal du opgradere til ny router?

Hvis din router er bare et par år gammel, vil du sandsynligvis få mærkbar højere hastighed i dit trådløse netværk (wifi), når du opgraderer til en ny router.

Det er naturligvis irriterende at sende en router tidligt på pension, og hvis dit wifi fungerer tilfredsstillende, er der ikke grund til at opgradere. Men hvis du oplever at hastigheden, stabiliteten eller dækningen af dit wifi ikke er optimal, så er det ofte en god idé at overveje en ny router..

Hvordan kan en router blive ”pensionsmoden” på bare et par år? Udviklingen er gået overordentlig stærkt: De fleste enheder (f.eks. mobiltelefoner, tablets) bruger mere trådløs internettrafik end før, antallet af enheder i hvert hjem som benytter wifi er steget (f.eks. med interentradioer, streamingbokse) og antallet af trådløse netværk i ”nærmiljøet”, dvs. hos naboerne, er steget. Tilsammen fører det til øget ”trængsel” på de radiofrekvenser hvor den trådløse datatrafik foregår.

 • Behovet for trådløst internettrafik i boligerne er vokset kraftigt, primært fordi mange for alvor er begyndt at se tv via internettet. Det betyder behov for højere hastighed og stabilitet i signalet. Den trådløse teknologi i ældre routere er ikke konstrueret til de høje hastigheder, som f.eks. Fiberby leverer i dag.
 • I mange hjem findes der i dag betydelig flere enheder, som benytter wifi end for bare et par år siden. Antallet af f.eks. mobiltelefoner, tablets, streamingbokse, spillekonsoller, internetradioer osv., som alle benytter routerens trådløse netværk er steget kraftigt.
 • Mange steder, især i byen hvor bebyggelsen er tæt, er der kommet betydelig flere trådløse netværk i ”nærmiljøet”. Det fører til mere ”trængsel” på de radiofrekvenser, som de trådløse netværk benytter.

De nye generationer af routere, med ny wifi-teknologi, er både udviklet til at håndtere høje internethastigheder, ligesom de har bedre egenskaber i forhold til at ”navigere” i  ”tæt trafik” mellem flere trådløse netværk og flere enheder, som bruger wifi.

Overvejer du at opgradere til en ny router?

Se vores udvalg af routere og købsguide

Mål din internethastighed

Vil du måle hastigheden til internetstikket eller hastigheden via wifi?

Mål hastigheden som Fiberby leverer

Hastigheden i internetstikket er den hastighed, som Fiberby leverer til din bolig. Forbindelsen går via kabel ”hele vejen” fra Fiberby til din computer. En helt præcis måling forudsætter, at du:

 • Forbinder computeren med et netværkskabel direkte til internetstikket, dvs. at du “går udenom” routeren.
 • Kører målingen uden andre faneblade åbne i browseren og  uden andre programmer kørende i baggrunden.

Mål hastigheden i stikket

Mål hastigheden i dit trådløse netværk / Wifi

Hastigheden via wifi er den hastighed, som din computer (eller anden enhed) modtager fra din routers trådløse netværk.

 • Det kan være nyttigt at måle hastigheden via wifi, hvis man vil undersøge, hvor god trådløs dækning man har forskellige steder i boligen, eller hvis man vil forsøge at finde en bedre placering af den trådløse router i boligen.
 • Man skal blot huske: En trådløs forbindelse er altid langsommere end en kablet forbindelse, og hastigheden i en trådløs forbindelse bliver altid påvirket af omgivelserne, fx vægge, etageadskillelser, møbler og støj fra andre enheder på netværket.

Mål din wifi-hastighed

'MESH' - NÅR ÉN ROUTER ER FOR LIDT

Nogle gange er én router ikke nok til at dække hele boligen

I nogle tilfælde er det ikke nok at placere den trådløse router centralt og frit, for at opnå god wifi-dækning overalt i boligen. Nogle gange er signalet fra en enkelt router ganske enkelt utilstrækkelig, fordi rækkevidden af routerens radiosignal er for begrænset til at dække hele boligen.

En relativ ny løsning på den begrænsede rækkevidde for wifi-routere er ”mesh-systemer” til boligen, som du kan læse mere om nedenfor.

Selv hvis man har en moderne, trådløs router af høj kvalitet, kan man blive udsat for, at wifi-signalet er for svagt i nogle områder af boligen. Det forekommer ofte i store boliger og boliger med et udstrakt grundplan, som når f.eks. en lejlighed er aflang eller fordelt på flere etager.

Problemet med utilstrækkelig dækning fra én enkelt router er også særlig udbredt i betonbyggeri, hvor betonen i vægge og etageadskillelser begrænser wifi-signalets rækkevidde. 

“Mesh” – når én router er for lidt til boligen

Et mesh-system består af en router og en eller flere satellitter, som tilsammen sikrer optimal wifi-dækning i boligen.

 • Mesh-routeren og satellitterne arbejder sammen om at dække et større område med wifi.
 • Kun selve mesh-routeren behøver at være forbundet til internetstikket med kabel. Satellitterne skal blot bruge strømforbindelse. Når satellitterne ikke behøver være forbundet via et netværkskabel, betyder det, at de er nemme at placere i boligen, præcist hvor man gerne vil have bedre wifi-dækning.
 • Mesh-systemer er ”modulære”, så man kan nemt tilføje ekstra satellitter.

Se vores udvalg af mesh-routere

Mesh er IKKE det samme som en wifi-extender

Måske har du hørt om, at en ”wifi-extender” kan afhjælpe problemer i områder med svagt wifi-signal. Wifi-extendere kom på markedet for efterhånden mange år siden, men i dag er wifi-extendere IKKE en løsning, vi vil anbefale. Tværtimod, faktisk.

 • Et mesh-system kan på en ”intelligent” måde håndtere datatrafikken mellem routeren og satellitterne, og mesh-enhederne arbejder dermed sammen om at dække et areal. En wifi-extender kan kun videresende data, uden at der bliver prioriteret i datatrafikken. 
 • Et mesh-system er desuden i stand til, på en intelligent måde, at skifte wifi-kanalen for radiokommunikationen mellem enhederne, og vælge en kanal, hvor der er mindre trafik, hvorved signalet forebedres. En wifi-extender forbliver typisk på samme kanal, selvom trafikken er tæt.
 • Uintelligent trafikstyring og kanalhåndtering medfører et ringere wifi-miljø, og derfor vil en wifi-extender ofte føre til dårligere wifi-dækning. Oftest vil man få bedre wifi-signal i en bolig hvis man slukker for wifi-extenderen.

Fiberby-netværket