Bredbånd – fremtiden er lys

Fremtiden indenfor bredbåndsteknologi ser ud til at tilhøre de optiske lysledere, dvs. fiber. Udbredelsen af fiber har de seneste par år været ekstrem, og der er flere og flere tiltag, som øger udbredelsen af fiberbredbånd rundt omkring i Danmark. De seneste 10 års massive investeringer i fibernetværket har båret frugt og betydet, at der har været massiv vækst i antallet af fiberabonnementer i Danmark.

Fiber i fremgang

Udbredelsen af fiber er som sagt i kraftig vækst, hvilket skyldes flere forskellige ting. For det første, er fiber den hurtigste bredbåndsteknologier, der kan levere symmetriske hastigheder på helt op til 1000 Mbit/s. Desuden er nettet utroligt stabilt, og det fører til en bedre brugeroplevelse end på traditionelle netværk.

Alene fra 2014 til 2015 blev antallet af bredbåndsabonnementer med over 100 Mbit/s i downloadhastighed femdoblet fra 42.000 til 220.000 abonnementer ifølge data fra Energistyrelsen. Dette har også afledt en stigning i antallet af fiberabonnementer, som også har været kraftigt stigende ifølge Energistyrelsens Telestatistikker fra 2015 og 2016. Det ses af følgende graf:

Fiberabonnementer

Heraf kan det ses, at antallet af fiberabonnementer er steget fra lige under 300.000 abonnementer til lidt over 500.000 abonnementer på bare 3 år. Det er en stigning på hele 66,67%, og stigningen kommer til at fortsætte i fremtiden. Fiber er nemlig ikke bare nice to have, det skaber også værdi.

Fiber øger værdien af ejendommen

Der er ikke noget værre end at sidde og vente på en langsom internetforbindelse og danskerne sætter nemlig i højere grad pris på hurtigt internet i vores hjem. Udover at fjerne frustrationer om langsomt og ustabilt internet, kan fibernet også være med til at øge ejendomsværdien, for iflg. ejendomsmæglerne kan forbindelsens kvalitet ofte aflæses på interessen for huset. Hos ejendomsmægleren oplever man blandt andet, at flere og flere spørger til, hvilken internetforbindelse der er adgang til, når de vælger at købe huset. Det skyldes bl.a., at mange arbejder hjemme og derfor er dybt afhængige af at have godt internet i huset.

En undersøgelse lavet af Userneeds for Dansk Energi viser også, at personer der kommer fra et hus med en fiberforbindelse, ikke ønsker at nedgradere til et dårligere alternativ. Undersøgelsen viser endvidere også, at personer der har fiber i deres hus bruger internettet hyppigere og til et større spektrum af opgaver – fiber er derfor også value for money.

Fremtiden for fiber

Gartner, teknologianalysehuset, vurderer, at et gennemsnitshus i 2022 vil have omkring 500 smarte enheder i hjemmet, som alle er koblet op på nettet. Dette kræver et netværk, der har hastighed og kapacitet nok til at kunne håndtere denne store belastning.

Fiber kan transportere høje hastigheder, hastigheden påvirkes ikke af, hvor mange enheder der er på netværket på samme tid, og fiber er det mest stabile netværk på markedet i øjeblikket.

 

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Samlino.dk: Danmarks største sammenligningsportal inden for bank, tele og forsikring.

Permalink