Min rækkevidde er længere end din

De fleste kender til ordet frekvens som beskriver, hvor ofte noget sker (regelmæssigt), og mange kender også frekvenser når det kommer til radiosignaler. Specielt den ældre generation vil kunne nikke genkendende til, at skifte radiokanal ved at indstille frekvensen.

WiFi fungerer også via radiosignaler.

De mest brugte frekvenser, er dem der ligger omkring 2,4 Gigahertz (GHz). Her huserer bl.a. mikrobølgeovne, babyalarmer, trådløse telefoner, automatiske garageåbnere, og de fleste ældre enheder (herunder ældre computere, mobiler, tablets, etc.).

Siden 2007 er man begyndt at kunne bruge 5 GHz frekvenserne også, men hvad er forskellen egentlig?

 

Som ringe i vandet

For at give det bedste billede på det, kan man forestille sig en blikstille sø, hvor en enkelt dråbe bryder overfladen og sender ringe ud i vandet. Ringene repræsenterer det trådløse signal til internettet, og forskellen på de to frekvenser, er kort sagt, hvor langt der er i mellem ringene.

Jo højere frekvensen er, jo oftere forekommer ringene, og jo kortere er der mellem dem. Oversat til WiFi betyder det, at 5 GHz er hurtigere end 2,4 GHz.

Ringe i vandet
Ringe i vandet

 

Der er mange fordele ved at skifte over til 5GHz, og helt droppe 2,4GHz.

Fordelen ved 5GHz er, at der ikke er så mange der bruger frekvensen. Der er også mere støj på 2,4 GHz da både mikrobølgeovne, nyere kameraer, bluetooth enheder og andet også bruger disse frekvenser.

Til sidst kan det siges at 2,4GHz kun kan tilbyde tre “kanaler” til trådløse kunder der ikke overlapper, hvor 5GHz kan tilbyder hele 23 “kanaler” som ikke overlapper.

Nogen vil nok være lidt forvirret over ordet “kanal” her. Men her skal man bare forestille sig en motorvej, hvor alle kører i samme retning, og hver kanal er et spor man kan køre i. Der er altså mindre trafik at forholde sig til på 5GHz frekvensen, fordi der er flere spor.

Så drop 2,4GHz og brug 5GHz i stedet, så bliver dit internet hurtigere, gladere og kommer til at dufte bedre.

Rækkevidde og Wunderbaum
(Fiberby kan ikke garantere duften af dit trådløse net, da det er en individuel ting, som er forskellig fra router til router)

Min_raekkevidde

 

 

Permalink